Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Λήθαργος
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Λίγο καλοκαίρι παραπάνω...
Κυριακή 20 Ιουνίου 2010
Η έκπτωση του ραδιοφώνου...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgap30D0Hk7gWoQmgzN3KR1B8bEn2XM6UNjuDTSYJWbFELHS2fd0lMYoF2KSH-AXCGp0Xfw0bTfUPiBFDcc1fuzaTyf6yj-v9hua1srYJscGlNk6fio0JY-cj-fOYV90ue9n8WzGZ-24ukT/s320/Girl_listening_to_radio.gif)
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
Ποδόσφαιρο γιά λίγους
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFQtcy7zIpjRIxyJbNMt7khinBe3m5125xXuTVuaat2Cg4hyphenhyphenWEaLi82Fq8xqjRvPD43OnyNAkYmyyvBsXkxzjj2cE3uCwc1yKjpGD8Z_X0pNkQJScmnDDI7vdevXHEAEn12h-WTOZfKCyO/s320/south-africa-football.jpg)
Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Πλάκα η μία, πλάκα και η άλλη...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizHsoczmHhr-xaAeJwfoaRWQeZ1kFS-G3PtBkk48H6-q6BlhbA6Ctsu9fFgBTIEc8QHHUCuFBdxgIh4qhkfdPc6adlbK6vNUEhC2xXiSCpZuX7cIRA1C-M8qu3IyKAAHWkp9I8PUqpvdnb/s320/in-hospital-t11773.jpg)
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
Μην μου γαμάτε την καρδιά είμαι παιδί ακόμα
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgubOqpbwM3RylYdnLiWtVTljS3NEnCgfgI2tNN-8RVqcik8mMn1b9RjCR-8nKyd9QElOufWnOqE7-aIB9fo_qiDNokhf4X2Cv0RR6xTX8BpI2RvZCLL96ElTs3bP_DfR5GcG8MEZ41_jE/s320/how-to-photograph-children1.jpg)
Αναπολώ καμιά φορά τα παιδικά μου χρόνια. Τότε που όλα ήταν ακόμα τόσο αγνά. Τουλάχιστον δεν είχαν εκφυλιστεί στο βαθμό που έχουν εκφυλιστεί σήμερα. Ήταν ωραία τότε. Η γενιά η δική μου. Που πέρασε από το παιδικό στάδιο και δεν έγινε αυτόματα εφηβικό. Το παιδί άλλωστε σα λέξη παραπέμπει σε κάτι αγνό. Θυμάμαι που μαζευόμασταν στη γειτονιά και παίζαμε, όλα τα παιδία μαζί. Δεν ήμασταν ήρεμα παιδιά. Ποτέ δεν υπήρξαμε. Πόσες φορές γυρνούσα σπίτι με χτυπημένα το γόνατα μου και τους αγκώνες μου. Η μάνα μου να φωνάζει. Αλλά μυαλό δεν έβαζα. Αυτό το σκηνικό επαναλαμβανόταν κάθε μέρα σχεδόν. Έξω από το σπίτι πεζόδρομος. Κάθε απόγευμα ο αέρας πλημμύριζε με τις φωνές και τα γέλια μας. Πόσα τζάμια σπάσαμε με τη μπάλα του ποδοσφαίρου. Και μετα τρέχαμε να κρυφτούμε. Ακόμα θυμάμαι πως έτρεμα για να μη μας δουν. Λεφτά δεν υπήρχαν. Αλλά δε μας έλειψε ποτέ τίποτα. Ίσως γιατί είχαμε μάθει να περνάμε καλά με τα λίγα. Ρούχα, ούτε καν λόγος για μάρκες. Κινητά δεν υπήρχαν τότε. Θυμάμαι τον κόσμο και χωρίς κινητά. Και ήταν όλα πιό ανθρώπινα. Τουλάχιστον έτσι τα θυμάμαι. Οι άνθρωποι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Υπήρχε μια οικειότητα. Μία μπέσα. Έτσι ήταν οι γονείς μας και το μετέδωσαν (ευτυχώς) και σε μας. Ο πατέρας μου μας φόρτωνε όλους στο αμάξι. Δε χωρούσαμε μα τα καταφέρναμε. Και όλοι μαζί σχολείο. Αγουροξυπνημένοι. Τα ρούχα εννοείται τα φορούσαμε κάτω από το πάπλωμα για να μην κρυώνουμε επειδή ήμασταν από τον ύπνο. Παρασκευόσαββατοκύριακο ήταν κάτι άπιαστο. Ο πατέρας μου πάντα μου έπαιρνε το Μίκυ Μάους. Η μόνη απαίτηση που είχα. Συνήθεια που τη συνεχίζω μέχρι και σήμερα που είμαι 23. Το Σάββατο Disney Club. Λυκούργος και Καρολίνα. Ένα μεγάλο μπωλ με κορν φλέηκς στο κρεβάτι και ξεκινούσε ο μαραθώνιος κινουμένων σχεδίων. Disney Club, Χελωνονιντζάκια, Στρουμφάκια... Σωστή τελετουργία. Ατελείωτες βόλτες με ποδήλατο μετά. Και ξαφνικά μεγαλώσαμε. Και δεν το καταλάβαμε. Άλλωστε όταν περνάς καλά δεν καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος. Πλεόν έχω γένια, ψήλωσα, άλλαξα... μέσα μου όμως παραμένω παιδί. Και προσπαθώ να το διατηρώ αυτό. Σήμερα ο πεζόδρομος δεν έχει γέλια και φωνές. Πάνε χρόνια. Τα παιδιά ακούνε μουσική από το κινητό μιλώντας για γκόμενες και αμάξια. Και είναι ακόμα 13. Τα κοριτσάκια αντί για 14 δείχνουν 24. Βάψιμο, μεγαλίστικα ρούχα, κινητό, στήσιμο. Οι απαιτήσεις άλλαξαν. Το i-phone αντικατέστησε το κινητό. Τα Starbucks αντικατέστησαν τα κορν φλέηκς. Το σεξ έγινε κάτι απόλυτα φυσιολογικό από μικρή ηλικία. Οι τσόντες κυκλοφορούν πλεόν ελεύθερα. Το τσιγάρο είναι δεδομένο. Πράγματα που εμείς όχι απλά δεν τα συζητούσαμε, αλλά όταν τύχαινε κοκκινίζαμε επειδή ντρεπόμασταν... Τα παιδιά μεγαλώνουν απότομα. Θέλουν να μεγαλώσουν γρήγορα. Γιατί ο κόσμος έχει γίνει πιό απαιτητικός πλέον. Δε σου δίνει τον χρόνο να παραμείνεις παιδί. Η διαφήμιση πλασάρει διαρκώς ψεύτικες ανάγκες. Η μόδα κάνει πλύση εγκεφάλου. Η ουσία χάνεται. Τα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν. Χάνουν το πιό όμορφο κομμάτι της ζωής τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται... και η ζωή συνεχίζεται...
play - ληστεία
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-JcwsG_QrkMN_PytStaSJhSsxGQjYzdXLclGAN8-OtxfXrdVYzkt4EGc2zhSFu1cXJNYgWffrE3W3UIc1iVnkeVX4nCjIT50Ivxnq6xn4XCUeRIpUfAmdPtktKIpNEMheAzSmy_AElq2y/s320/radio.jpg)
Παρεμπιπτόντως θα συμφωνήσω ξανά με τον Δημήτρη Σούλτα σε ό'τι αφορά τα (τεράστια) κενά στην playlist του Red και στα γενικότερα κενά των ελληνικών ραδιοφώνων.
Κυριακή 13 Ιουνίου 2010
Εις υγείαν
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8sFWKa5TDpz6ZfV7lVsILH4tDMQ4KEaIkh29gL5U-LKRy9uo3JnSt1ywKw_3xT0UGAeff6OoGIZUToJ0AGnPEW1LIQ5ZjKQEv8x_AnxrLmVmZvS_IU2k-laKdHVil3yMKAXFA8t5rSvot/s320/sex-sign-work-in-progress.jpg)
Εργατικά δικαιώματα. Αναρωτιέμαι αν όντως ξέρουμε ποιά είναι αυτά. Κι αν ξέρουμε γιατί δεν τα διεκδικούμε. Θα μου πείς δύσκολοι καιροί για τέτοιες διεκδικήσεις. Προέχει να έχουμε τη δουλειά μας. Για να μπορούμε να (επι)ζούμε. Τώρα αν αδικούμαστε δεν πειράζει. Οχτώ ώρες είναι, θα περάσουν. Έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι. Είναι η ελληνική νοοτροπία κατά κύριο λόγο. Η μη διεκδίκηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως επίσης και ο φόβος του να απαιτήσεις. Βλέπεις είναι καί ένα Δ.Ν.Τ στη μέση, τα έξοδα τρέχουν, έχεις κι αυτά τα δάνεια, φροντιστήρια των παιδιών και τελοσπάντων δόξα τω Θεό που έχω και τη δουλίτσα μου. Εκεί μας έχουν φτάσει δυστυχώς. Να γινόμαστε παιχνίδια στα χέρια των αφεντικών. Οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα πάντα χωρίς να φοβούνται τίποτα. Άλλωστε άμα απαιτήσεις ξεκίνα τις διαδικασίες για το Δ.Ν.Τ. Και αυτό το Δ.Ν.Τ, μεγάλος μύθος. Πόσες αυθαιρεσίες γίνονται στο όνομα του. Απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, μη καταβολή αποζημιώσεων, εικονικές χρεοκωπίες. Πράγματα αδιανόητα. Αλλά είπαμε. Η Ελλάδα είναι σε κρίση. Και όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Θεωρητικά. Είμαστε απαίδευτος λαός. Δυστυχώς. Φοβόμαστε να φωνάξουμε. Να αντισταθούμε. Να διαμαρτυρυθούμε. Φοβόμαστε να ζούμε και προτιμούμε να επιζούμε. Και αυτό δυστυχώς περνάει από γενιά σε γενιά. Το να μη μιλάς, το να βολεύεσαι, το να αγνοείς την αδικία. Και μετά φωνάζουμε πως μας πίνουν το αίμα ενώ δυστυχώς τους το προσφέρουμε μόνοι μας σε κολωνάτο ποτήρι με μία ελιά μέσα. Εις υγείαν.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010
Κι αν μας κλέψαν τη φωνή...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRKTRewthMVdv4yLyAu-GlVTu1e92FriHVAQTffNh34JZcfyytIWOewSjgArsV-XDtcPlV-DNkFtXZ0B1MDIkBqjEk9XJOJhhdiLiUM2UOLjg1FNU7nmHzeEaFhzknEU-KMyRnzQykwXjd/s320/untitled.bmp)
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
Σχετικά με το ραδιόφωνο και έναν φίλο...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO4QSkSGB8ovH1LSpRgKXkrQ8FTqx_g1py4Upby5PbCZuBLg6GYMRsN4gZZJJBuBQRCO11pqbusYpm9ulL-Zti9pDtTbriHPSNYxWNmfUBu9NnJp32Q0LaaVGb_L9bIySHt9IQV0yObMCw/s320/Microphone1.jpg)
Σε κάποιον σταθμό άκουσα μια διαφήμιση και να με προτρέπει να στηρίξω το ραδιόφωνο γιατί είναι το πιό καθαρό ραδιοφωνικό μέσο. Όχι πως ποτέ με έπεισε, απλά σήμερα κατάλαβα πως δυστυχώς δεν υπάρχει καθαρό μέσο και κυρίως μέσο με κάκαλα. Έχω περάσει ευτυχώς για λίγο από τον κλάδο δημοσιογραφία, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Και λέω ευτυχώς γιατί κατάλαβα πως όλα είναι στημένα και πουλημένα. Υπάρχει ελευθερία λόγου ως ένα σημείο. Σήμερα έμαθα πως ένας φίλος, κι ας μην τον γνώρισα ποτέ, απολύθηκε από έναν, υποτίθεται, σταθμό με ελευθερία λόγου. Ένας άνθρωπος με πραγματική αίσθηση του χιούμορ, με έναν, υπέροχα, σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό σχολιασμό της επικαιρότητας. Ο Δημήτρης Σούλτας είναι ένας φίλος. Και αυτό το λέω πρώτη φορά για έναν άνθρωπο που άκουγα μέσω ραδιοφώνου. Όπως και να το κάνεις είναι κάπως περίεργο. Ραδιόφωνο άκουγα μόνο την ώρα του Δημήτρη το μεσημέρι και της Ελίζας το πρωί, στο Red. Των δύο "φευγάτων". Μάλλον γι' αυτό και οι δύο αποχωρήσεις με χτύπησαν πολύ. Μεταφορικά μιλώντας πάντα. Ο Δημήτρης πέρα από καλός δημοσιογράφος, είναι καί ένας απόλυτα συνειδητοποιημένος άνθρωπος. Ξέρετε, η δουλειά του δημοσιογράφου είναι περίεργη. Συνήθως σου επιβάλλεται τι πρέπει να λες. Και αν τη δουλειά σου την αγαπάς και αυτό που κάνεις το κάνεις με υπευθυνότητα και με καθαρή συνείδηση, σπάνια επιβραβεύεσαι. Συνήθως σε διώχνουν ή αποχωρείς. Σταθμοί που διώχνουν ανθρώπους όπως τον Δημήτρη είναι άξιοι της μοίρας τους. Και αναφέρομαι πάντα στην εκπομπή που έκανε ο Δημήτρης, τα όσα έλεγε και το ότι ήταν κάτι διαφορετικό από τα τετριμένα του ραδιοφώνου. Γιατί επαναλαμβάνω πως τον Σούλτα τον έμαθα μέσω ραδιοφώνου. Αρχικά με το Σούλτα Φέρτα και έπειτα στον Red. Όσον αφπρά τον σταθμό έχασε σίγουρα έναν πολύ καλό δημοσιογράφο, τον Σούλτα καί έναν ακροατή, εμένα. Καί όπως φαίνεται οι ακροατές θα πολλαπλασιαστούν. Γιατί ναί, καλή η μουσική που παίζει ο Red αλλά η λέξη ραδιόφωνο περιλαμβάνει τη λέξη φωνή μέσα της. Και η φωνή του Σούλτα θα λείψει. Από το ραδιόφωνο ως μέσο γενικότερα. Αν και είμαι σίγουρος πως θα ξανακουστεί σύντομα.
Ανά-Θεμος.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1ZpfjChs-XmRNV4huwgd1aR_0HSOxUg-5UIkYjWfYnU852CYMyx_E54ziTG4mv0DfDU_zqAYmmwUCUNBwkHjd9I3Hz-P_QGhFIox98IaaR7ibLdXvujKbErEdD976aWkTqfy3kJ1xRBm_/s320/bored-jester-in-empty-stadium-uid.jpg)
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
Πεθαίνοντας γιά μιά ελπίδα...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEie-shHkrcv9H0R6TBoKOKScmCQIyi24EcKB_tbfLnDkyQfjjAz-AFubAjjC8y9u3TjSaIJ84gq56OpLKK3fVmSasvSuJ54XsP6D3vBuiPwaXEhseGnS9zyn4Ng_GLU7OkIX2U0nwESnMyj/s320/banksy-2.jpg)
Η ανθρωπιά είναι κάτι που δυστυχώς σήμερα σπανίζει. Οι άνθρωποι που την έχουν ακόμα είναι υπεράνθρωποι. Και (ευτυχώς) είναι αρκετοί. Ο ακτιβισμός από την άλλη είναι από μόνο του κάτι υπεράνθρωπο. Άνθρωποι που πάνε κόντρα σε κάθετι παράνομο με όνειρο να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι οι άνθρωποι που παλεύουν να σώσουν ό'τι έχει απομείνει την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς κάνουν ακτιβισμό από τον καναπέ. Δε το κατακρίνω, αλίμονο. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο και πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να το κάνεις.
«Βρίσκομαι εδώ για τα άλλα παιδιά. Βρίσκομαι εδώ γιατί νοιάζομαι. Βρίσκομαι εδώ γιατί τα παιδιά στον κόσμο υποφέρουν και γιατί 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα κάθε ημέρα. [...] Το όνειρό μου είναι να σταματήσει η πείνα στον κόσμο ως το έτος 2000»: Ενα κατάξανθο κοριτσάκι, μαθήτρια της 5ης Δημοτικού, έγραφε έκθεση ιδεών. Οσο μπόι τής έλειπε, τόση πυγμή είχε για να διαβάσει δυνατά τις κοινωνικές ανησυχίες της, την ώρα που οι συμμαθήτριές της ζωγράφιζαν λουλουδάκια στο λευκό περιθώριο του τετραδίου. Η Αμερικανοεβραία Ρέιτσελ Κόρι γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στην Ολύμπια της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και πέθανε στις 16 Μαρτίου 2003, σε ηλικία 23 χρόνων, στη Λωρίδα της Γάζας. Για την ακρίβεια, καταπλακώθηκε από μια μπουλντόζα Caterpillar D9 των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων σε κατοικήσιμη περιοχή της Ράφα, την οποία είχαν ορίσει ως ζώνη ασφαλείας. Τρία χρόνια μετά την προθεσμία που είχε η ίδια ορίσει για να αλλάξει ο κόσμος στη σχολική της έκθεση, η Ρέιτσελ βρέθηκε στην καρδιά των πιο τραγικών γεγονότων. Και έτσι απλά η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει. Τρεις ακτιβιστές που παρακολουθούσαν από μακριά την άνιση αναμέτρησή της με την μπουλντόζα έτρεξαν και άρχισαν να της δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Είπε μόνο: «Η πλάτη μου έσπασε!». Τίποτε άλλο...
Διαβάζοντας όσα έγραφε από μικρή η Ρέιτσελ Κόρι, καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν ένα πλάσμα που λάτρευε τη ζωή. Λίγες ημέρες προτού πεθάνει, το ημερολόγιό της πλημμύριζε από αισιοδοξία, έλεγε ότι οι ακτιβιστές νικούν, ότι αποτρέπουν τις μπουλντόζες. Τη μοιραία ημέρα όμως φαίνεται ότι οι οδηγοί πήραν εντολή να σταματήσουν τα «αμερικανάκια». Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η Ρέιτσελ βρισκόταν στο οπτικό πεδίο του οδηγού, καθώς σκαρφάλωσε σε έναν μεγάλο σωρό από μπάζα. Ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι δεν την είδε και ότι δεν είχε πρόθεση να κατεδαφιστεί κανένα σπίτι. Το κορίτσι ήταν συνεπές στα «πιστεύω» του ως την ύστατη στιγμή. Επέλεξε να θυσιαστεί για τα «πιστεύω» της. Τρελή ή ηρωίδα; Ηρωίδα που ήταν αρκετά τρελή για να πιστέψει ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.
Η Ρέιτσελ Κόρι είναι ένα πρότυπο ανθρώπου για εμένα. Και όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι δεν απογοητεύομαι. Το ίδιο και οι ακτιβιστές που εκτελέστηκαν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ibrahim Bilgen, 61 ετών, πατέρας έξι παιδιών, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Siirt.
Ali Haydar Bengi, 39 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, απόφοιτος του τμήματος Αραβικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Al-Azhar του Καϊρου.
Cevdet Kiliçlar, 38 ετών, πατέρας δύο παιδιών, δημοσιογράφος που συμμετείχε σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές (Αφρική κ.τ.λ.)
Çetin Topçuoglu, 54 ετών, πατέρας ενός παιδιού, πρωταθλητής του taekwondo και προπονητής της εθνικής ομάδας taekwondo της Τουρκίας.
Necdet Yildirim, 32 ετών, πατέρας ενός παιδιού, εργαζόμενος σε ανθρωπιστικά προγράμματα.
Fahri Yaldiz, 43 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, πυροσβέστης.
Cengiz Songür, 47 ετών, πατέρας επτά παιδιών, δημοτικός υπάλληλος.
Cengiz Akyüz, 41 ετών, πατέρας τριών παιδιών, εργαζόμενος σε ανθρωπιστικά προγράμματα.
Furkan Dogan, 19 ετών, φοιτητής ιατρικής (διπλής υπηκοότητας, Αμερικανός και Τούρκος, γιατί γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη).
«Βρίσκομαι εδώ για τα άλλα παιδιά. Βρίσκομαι εδώ γιατί νοιάζομαι. Βρίσκομαι εδώ γιατί τα παιδιά στον κόσμο υποφέρουν και γιατί 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα κάθε ημέρα. [...] Το όνειρό μου είναι να σταματήσει η πείνα στον κόσμο ως το έτος 2000»: Ενα κατάξανθο κοριτσάκι, μαθήτρια της 5ης Δημοτικού, έγραφε έκθεση ιδεών. Οσο μπόι τής έλειπε, τόση πυγμή είχε για να διαβάσει δυνατά τις κοινωνικές ανησυχίες της, την ώρα που οι συμμαθήτριές της ζωγράφιζαν λουλουδάκια στο λευκό περιθώριο του τετραδίου. Η Αμερικανοεβραία Ρέιτσελ Κόρι γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στην Ολύμπια της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και πέθανε στις 16 Μαρτίου 2003, σε ηλικία 23 χρόνων, στη Λωρίδα της Γάζας. Για την ακρίβεια, καταπλακώθηκε από μια μπουλντόζα Caterpillar D9 των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων σε κατοικήσιμη περιοχή της Ράφα, την οποία είχαν ορίσει ως ζώνη ασφαλείας. Τρία χρόνια μετά την προθεσμία που είχε η ίδια ορίσει για να αλλάξει ο κόσμος στη σχολική της έκθεση, η Ρέιτσελ βρέθηκε στην καρδιά των πιο τραγικών γεγονότων. Και έτσι απλά η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει. Τρεις ακτιβιστές που παρακολουθούσαν από μακριά την άνιση αναμέτρησή της με την μπουλντόζα έτρεξαν και άρχισαν να της δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Είπε μόνο: «Η πλάτη μου έσπασε!». Τίποτε άλλο...
Διαβάζοντας όσα έγραφε από μικρή η Ρέιτσελ Κόρι, καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν ένα πλάσμα που λάτρευε τη ζωή. Λίγες ημέρες προτού πεθάνει, το ημερολόγιό της πλημμύριζε από αισιοδοξία, έλεγε ότι οι ακτιβιστές νικούν, ότι αποτρέπουν τις μπουλντόζες. Τη μοιραία ημέρα όμως φαίνεται ότι οι οδηγοί πήραν εντολή να σταματήσουν τα «αμερικανάκια». Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η Ρέιτσελ βρισκόταν στο οπτικό πεδίο του οδηγού, καθώς σκαρφάλωσε σε έναν μεγάλο σωρό από μπάζα. Ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι δεν την είδε και ότι δεν είχε πρόθεση να κατεδαφιστεί κανένα σπίτι. Το κορίτσι ήταν συνεπές στα «πιστεύω» του ως την ύστατη στιγμή. Επέλεξε να θυσιαστεί για τα «πιστεύω» της. Τρελή ή ηρωίδα; Ηρωίδα που ήταν αρκετά τρελή για να πιστέψει ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.
Η Ρέιτσελ Κόρι είναι ένα πρότυπο ανθρώπου για εμένα. Και όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι δεν απογοητεύομαι. Το ίδιο και οι ακτιβιστές που εκτελέστηκαν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ibrahim Bilgen, 61 ετών, πατέρας έξι παιδιών, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Siirt.
Ali Haydar Bengi, 39 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, απόφοιτος του τμήματος Αραβικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Al-Azhar του Καϊρου.
Cevdet Kiliçlar, 38 ετών, πατέρας δύο παιδιών, δημοσιογράφος που συμμετείχε σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές (Αφρική κ.τ.λ.)
Çetin Topçuoglu, 54 ετών, πατέρας ενός παιδιού, πρωταθλητής του taekwondo και προπονητής της εθνικής ομάδας taekwondo της Τουρκίας.
Necdet Yildirim, 32 ετών, πατέρας ενός παιδιού, εργαζόμενος σε ανθρωπιστικά προγράμματα.
Fahri Yaldiz, 43 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, πυροσβέστης.
Cengiz Songür, 47 ετών, πατέρας επτά παιδιών, δημοτικός υπάλληλος.
Cengiz Akyüz, 41 ετών, πατέρας τριών παιδιών, εργαζόμενος σε ανθρωπιστικά προγράμματα.
Furkan Dogan, 19 ετών, φοιτητής ιατρικής (διπλής υπηκοότητας, Αμερικανός και Τούρκος, γιατί γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη).
Άνθρωποι καθημερινοί, ο Ibrahim, o Ali, o Cevdet, o Cetin, o Necdet, o Fahri, o Cengiz, o Cengiz, o Furkan καί φυσικά η Κόρι. Υπεράνθρωποι από τους λίγους.
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Δυοκρατία
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdv3dO1SEMPpmV3mqpj_rCIgXBdaoUTzfgra-ya1Bq3yNh1WP6TPRXAUZAJ91KasHFj0wAqIslvhDLiNuAmpyOA_ZHSOD3fAfITyCM9ksXV2AhwE5-Zh9MrJ7pp_FlttbXoSldcruE36k7/s320/democracy2.gif)
Η Ελλάδα είναι μιά χώρα μαγική. Η χώρα των θαυμάτων. Η χώρα που άλλοι τρώνε και πίνουνε και άλλοι πληρώνουν τη λυπητερή. Μία χώρα που έμαθε, απο δημιουργίας της, να βάζει τις βρωμιές κάτω από το χαλί. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Είναι θέμα νοοτροπίας άλλωστε, έτσι μεγαλώσαμε. Να θεωρούμε τα σκάνδαλα και τις απατεωνιές μέρος της καθημερινότητας μας. Στην αρχή φωνάζαμε αλλά μετά ερχόταν η Παρασκευή και έπρεπε να βγούμε. Αυτή ήταν η καθημερινότητα του Έλληνα. Βγαίνουμε, τρώμε, χαλάμε πολλά λεφτά, ζούμε καλά και έχει ο θεός. Ο θεός έχει, η Ελλάδα δεν έχει. Ποτέ δεν είχε. Προσπαθούσαμε να ακολουθήσουμε τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, τον Δυτικό. Αυτόν που χαλάς όσα έχεις χωρίς να τα έχεις. Μου αρέσει η Ελλάδα. Έχει πλάκα. Πρώην αριστεροί του Πολυτεχνείου γίνονται σοσιαλιστές. Αριστερές ιδεολογίες, δεξιές τσέπες. Μου αρέσουν επίσης όλοι αυτοί οι "καθημερινοί πολίτες" που φωνάζουν για την ανέχεια και την οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα. Είναι οι ίδιοι "καθημερινοί πολίτες" που ψήφιζαν τους δύο μεγάλους προκειμένου να τους γίνει η εξυπηρέτηση. Εξυπηρετούνταν οι μεν, εξυπηρετούνταν και οι δε. Οι δε βέβαια πολύ παραπάνω, αλλά δεν πειράζει. Αφού έγινε η εξυπηρέτηση μας ας πάει στα κομμάτια. Και πήγε. Μία και καλή. Μου αρέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι καθαρίστριες που παίρνουν 8000 ευρώ τον χρόνο, οι κηπουροί σε δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν κήπους, οι εφοριακοί που δεν κάνουν φορολογικές δηλώσεις. Πιό πολύ όμως μου αρέσει η ατάκα του μέσου Έλληνα..."Αφού μπόρεσαν, μαγκιά τους". Τώρα βέβαια που ήρθε το ΔΝΤ, εσύ θα πληρώσεις τη μαγκιά τους. Λατρεύω και τους δημοσιογράφους. Που φέρνουν με το παραμικρό το τέλος του κόσμου. Ακόμα απορώ πως δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτοκτονιών με όσα λένε. Λατρεύω και την Αστυνομία την Ελληνική. Που πραγματικά είναι εκεί όποτε τους χρειαζόμαστε. Άρτια εκπαιδευμένοι, με υπέροχο λέγειν, καθόλου προκλητικοί και πολύ ταπεινοί. Είναι ο ορισμός του "protect and serve" πού λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Μου αρέσει που τώρα με το ΔΝΤ ξεπουλάμε τα πάντα με πρόφαση την οικονομική κρίση. Και πιό πολύ μου αρέσει που το πιστεύουμε. Είμαστε θετικοί σε αυτό. Μου αρέσει που ξέρουμε ποιοί τα έφαγαν και τους αφήνουμε ελεύθερους να χωνέψουν. Γιατί δεν πάμε να τους χτυπήσουμε και στην πλάτη; Α ρε Έλληνα. Της καλοπέρασης μια ζωή, της υπερκατανάλωσης, της λαμογιάς, του βολέματος. Και δεν είμαστε όλοι έτσι. Σε καμιά περίπτωση. Μακάρι να μην ήταν κανείς. Αλλά τέτοια θαύματα δε συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα των θαυμάτων που βασιλεύει η Δυοκρατία. Τα θαύματα τελείωσαν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)